söndag 23 augusti 2015

Som yra höns
Det är minsann inte lätt att fota höns när dem precis har fått potatisskal att mumsa på, dem springer verkligen runt som yra höns. 

I maj var vi och hämtade 17 st kycklingar, 16 st av dem lever fortfarande, tyvärr förlorade vi en redan första dygnet av någon anledning. Jag har velat ha höns väldigt länge bland annat av samma anledning som jag helst odlar mina egna grönsaker, jag vill veta var maten kommer ifrån och jag vill utnyttja lyxen av att faktiskt äga en plätt på jorden, det är inte alla förunnat och jag vill ta vara på den lyxen.

Mina föräldrar var också intresserade av att ha höns och eftersom dem bor på landet och jag i bostadsområde fick hönsen helt enkelt bo hos dem istället. Jag hade dels inte fått ha så många höns där jag bor, behövt haft alla grannars godkännande samt betalt en avgift varje år för att få ha dem hos mig, då var det en mycket enklare lösning som det blev. 

Det är 5 olika sorter; Isbar, Maran, RIR (Rhode Island Red), Sussex och Welsumer. Vi har valt hönsraser utifrån färgen på äggen faktiskt, ingen av dem värper helt vita ägg utan det är alltifrån prickiga till helfärgade i brunt eller grönblått. I slutet av augusti eller början av september ska dem första börja värpa, sedan finns det några som kommer dröja längre. Det ska verkligen bli spännande att se när man möts av det första ägget.


Ha det fint!

Kram Sofie


14 kommentarer:

 1. Härligt med höns. Kul med många olika raser.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det. Mmm och alla är dem fina på olika sätt:) Ha det fint!
   Varma hälsningar,
   Sofie

   Radera
 2. He, he, he... Det var en ny variant att välja höns efter färg på äggen. Kul! Ska bli intressant att höra mer om de olika personligheterna så småningom. De kommer nog att bli olika sociala, olika tama, olika aggressiva mot varandra och olika duktiga på att ta hand om kycklingar om nån ras vill ruva.
  Supergott med egna ägg!
  Må så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi men en himla rolig grej:) Det ska bli roligt att se hur dem blir sedan, fortfarande är dem ju inte fullvuxna, uppföljning lär komma! Ser verkligen framemot när äggen kommer. Ha det fint!
   Varma hälsningar,
   Sofie

   Radera
 3. Härligt med egna höns! Tänk vilka smarriga omeletter ni kommer få framöver./ Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det. Mmm vilka góa frukostar man kan göra sen:) Ha det fint!
   Varma hälsningar,
   Sofie

   Radera
 4. Jag tycker också höns vore mysigt, men som jag bor är det nog inte möjligt. Men vi har bekanta med hönsraser av alla sorter som vi får ta del av. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det just det som stoppar, tråkigt men sant. Trevligt att kunna ha tillgång och njuta av andras istället i alla fall:) Ha det fint!
   Varma hälsningar,
   Sofie

   Radera
 5. Det är så trevligt med höns!
  Försökte få våran kyckling på bild men lyckades inte trots tio försök, fick med rumpan på ett par bilder och gav sen upp.
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm man kan nästan sitta och titta på dem en hel dag, väldigt nyfikna är dem ju också. Jag förstår verkligen problemet med att fånga den på bild, hoppas du lyckas en annan gång:) Ha det fint!
   Varma hälsningar,
   Sofie

   Radera
 6. Vi skaffade höns i maj och det har jag inte ångrat ett ögonblick. De är helt fantastiska! Sällskapliga och rara. Äggen är bara en bonus tycker jag.
  Men... får de verkligen äta rå potatis? I min hönsbok står det att de endast ska erbjudas kokt potatis. Så, jag håller mig till den regeln. Men jag är ingen expert utan gör bara som andra säger åt mig. :-) Dina höns verkar ju friska och pigga.

  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag läst om att ni gjorde:) Himla trevliga, nyfikna och sällskapliga är dem har jag fått erfara. Det blir ju ett lite annat förhållande när dem inte går i den egna trädgården tänker jag. Ehm det har jag ingen aning om faktiskt, aldrig hört det innan i alla fall. Vad jag har fått höra och läsa kan man slänga till dem det mesta i restväg men jag är ingen expert heller så det kan absolut vara fel, får helt enkelt kolla upp detta. Dem har aldrig reagerat på det hittills i alla fall. Ha det fint!
   Varma hälsningar,
   Sofie

   Radera
 7. Va mysigt med egna höns! Skulle också kunna tänka mig, det, men bor i bostadsområde så jag tror inte det är så populärt. Men så underbart att kunna äta av "egna" ägg! Kul med olika raser, det finns visst en himla massa olika sorter!
  Lyllo dig som kunde besöka årets trädgård, hade jag med gjort om jag bott lite närmare!

  Må gott !
  Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen mysig med hönsen. Nej det blir genast lite mer komplicerat när man bor i bostadsområde. Ja det verkar finnas hur många raser som helst, det är roligt med lite olika utseende på dem. Ja, den är helt underbar. Ha det fint!
   Kram Sofie

   Radera

Jag blir jätteglad att du läst och vill ge en hälsning, ställa en fråga eller helt enkelt ge dina synpunkter. Jag svarar på alla kommentarer, så håll utkik ifall du vill läsa svaret. Ha det fint!

Kram Sofie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...