onsdag 3 juni 2015

Projekt framsidan

Projekt framsidan är i full gång hemma hos mig. Detta är egentligen ett projekt som varit igång i några år i ärlighetens namn men jag har inte riktigt fått till det än. I år har jag därför tänkt utöka rabatten samt att få en mer oregelbunden form för att se om det blir bättre. Vet man inte hur man ska göra får man ju testa sig fram. När jag flyttade hit för 5 år sedan bestod framsidan av ett plank med en klätterhortensia och en 21 m lång tujahäck som var 2 m på både höjden och bredden i kuber kan man nästan säga. Tyvärr var jag inte så duktig på att ta en massa förebilder, innan jag satte igång att förändra. Det är något som jag kan ångra, men det är ju lätt att vara efterklok. Det får väl bli mitt tips till den som precis tagit över en trädgård och vill förändra, ta bilder i alla möjliga vinklar och vrår. För man kommer att komma till en punkt där man (jag gjorde det i alla fall) inte tycker att man har fått något gjort och då hade det ju varit härligt att ha en massa bilder som faktiskt bevisar motsatsen.
Jag hittade en bild som mäklaren har tagit, den visar lite av hur framsidan såg ut innan.

Det var nog för 3 eller 4 år sedan som jag började med att såga ner alla tujorna och dra upp rötterna, i samma veva togs även klätterhortensian bort, allt för att få en mycket mer öppen och välkomnande entré för innan dess såg man knappt vart dörren fanns. Nu ser man huset igen och jag har en 21 m lång rabatt istället. Där började jag plantera lite av varje som jag gillar, det blev några rosor, ett gäng klematis, en kaprifol och så ett urval perenner mellan det. Första året var jag nöjd, jag menar vem är inte nöjd när man har blivit av med en mur av tuja då är ju vilken rabatt som helst fin?!? När den där första glädjen av att ha fått till en förändring lagt sig insåg jag att detta inte heller blev bra. Den blev alldeles för lång och smal utan något som delade av. 
 En försommarbild och en sensommarbild av framsidan så som den sett ut sedan jag tog bort häcken för några år sedan.

Nu håller jag på med att gräva en oregelbunden vågform i tre delar och hoppas på att det ska ge en bättre form på rabatten. Jag har redan köpt lite nya rosor som ska få bo här, det är "Munstead Wood" och "Green Rose" här har jag skrivit om dem innan. I övrigt har jag tänkt satsa lite mer på olika bladverk som kan komplettera varandra och bli fokus när inte så mycket annat blommar. Färgtemat har jag tänkt hålla åt grönt, rost, vitt och vinrött. Jag återkommer med bilder på hur det ser ut när jag är klar med grävningen. Så får vi se om jag blir nöjd denna gången, formen känns i alla fall redan mycket bättre.Ha en fortsatt trevlig vecka!

Kram Sofie

8 kommentarer:

 1. Så fint det kommer att bli! Härlig färgsättning du valt. Du gör rätt i att forma rabatten i mjuka bågar, då blir den mycket mer spännande. Ett litet tips kan vara att sätta en kant mellan gräs och rabatt, tex cortenplåt, tegel, eller gatsten. Det ser snyggare ut och blir mer lättskött. Lycka till med ditt projekt/ Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hjärtligt:) Ja jag gillar verkligen dem färgerna och jag tror att det kommer bli fint till den brungrå färgen jag tänkte måla huset i. Jag har tänkt att lägga en gatstenskant, måste ha missat att skiva det i inlägget:) Tack så mycket, ha det fint!
   Varma hälsningar,
   Sofie

   Radera
 2. Oj, vad mycket jobb du gjort! Känner igen det där både med att det saknas före-bilder och att rabatterna blir bredare och ändrar form. Ska bli fint att se fram över. Böljande former är vackert och ger harmoni.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi ja jag var ganska mör i kroppen efter att ha sågat ner hela häcken. Det blir ju gärna så att man har gått och tänkt på saker man ska göra och rätt som det är sätter man igång utan att ha dokumenterat. Visst ger runda former ett behagligt intryck. Ha det fint!
   Varma hälsningar,
   Sofie

   Radera
 3. Det kommer att bli jättebra. Rabatter i rundade former är finare. Själv är jag inte så förtjust i vintergröna växter (utom rododendron och skimmia), så det kommer att bli mycket bättre.
  Visst är det synd att man kommer på efteråt att man borde tagit bilder på det som man inte tyckte var så fint då. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag hoppas verkligen det. Ja det tycker jag också, blir ett behagligt intryck. Ja ibland hade man verkligen velat ha dem där före-bilderna. Ha det fint!
   Varma hälsningar,
   Sofie

   Radera
 4. En böljande rabatt kommer bli fint!
  Visst var utställningen vår i kruka inspirerande! så fina bilder du har tagit.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns som om det kommer bli bra där. Ja, helt fantastiskt inspirerande. Tack så mycket!
   Ha det fint.
   Varma hälsningar,
   Sofie

   Radera

Jag blir jätteglad att du läst och vill ge en hälsning, ställa en fråga eller helt enkelt ge dina synpunkter. Jag svarar på alla kommentarer, så håll utkik ifall du vill läsa svaret. Ha det fint!

Kram Sofie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...